Veelgestelde vragen

Algemeen

 • Wanneer gaat een ballonvaart niet door?

  Omdat ballonvaren niet goedkoop is, is het belangrijk dat je het in de juiste omstandigheden beleeft.  Een rustige wind, geen neerslag en een goede zichtbaarheid zijn cruciaal voor een veilige en optimale beleving.  Voldoet het weer op de afgesproken datum niet, dan plan je gewoon een nieuwe datum.  Je bent de ballonvaart nooit kwijt wanneer die niet kan doorgaan wegens ongunstig weer!  Uitstel is dus nooit afstel bij www.ballonvaren.be

 • Wat kost een ballonvaart?

  De prijzen variëren in functie van jouw keuze voor een privé (eigen mand, zonder andere mensen) of een gedeelde ballonvaart, en hangen bij een privé vaart ook af van de regio waar je de vaart wil laten doorgaan.  De gedeelde vaarten starten altijd vanuit regio Gent. Een ticket voor één volwassen persoon in een gedeelde vlucht kost €159. Voor kinderen tot en met 12 jaar hanteren we een goedkoper tarief van €99. Een privéballonvaart start vanaf 2 personen aan €775. 

  Meer info kan je vinden op onze prijzenpagina , en voor alle speciale wensen kan je ons altijd mailen op info@ballonvaren.be.

 • Hoe lang duurt een ballonvaart?

  De vaart zelf duurt minimaal één tot anderhalf uur (effectief in de lucht), en voor het totale arrangement dien je ongeveer 4 uur te voorzien. Het is immers niet enkel de vaart, maar ook de hele sfeer en het hele gebeuren eromheen die er zo’n onvergetelijke ervaring van maken. 

  Jouw piloot geeft jullie eerst een leuke en rustige briefing op de startplaats, terwijl jullie bij de mand staan. Daarna wordt de ballon gevuld, en dit maken jullie van dichtbij mee op een heel veilige manier. Eens de ballon startklaar is, nodigt jouw piloot jullie uit om aan boord te komen. Ben je niet zo goed te been, dan helpen onze teamleden daar heel graag bij. De ballon wordt verder opgewarmd, en jullie vertrekken voor de vaart van minimaal één tot anderhalf uur. Onderweg krijg je veel uitleg, en jouw piloot beantwoordt bijzonder graag al jouw vragen. 

  Je krijgt nog een aparte briefing voor de landing, zodat ook dat deel veilig, rustig en zorgeloos verloopt. Na de landing wordt de ballon ingepakt en op de trailer geladen, en is er tijd voor een gezellige en rustige drink met kleine versnaperingen. Onze busjes brengen jullie veilig en comfortabel terug naar de startplaats.

 • Hoe hoog gaat een ballonvaart?

  Gemiddeld vaart een ballon ongeveer 1000 voet (= 300 meter) boven de grond. Tijdens sommige delen van de vaart zal je hoger en lager gaan.

 • Hoe oud moet je zijn voor een ballonvaart?

  Kinderen kunnen meevaren wanneer ze minimaal 1.25m groot zijn, dus vanaf de leeftijd van 6-7 jaar. Dan kunnen ze over de rand van de mand kijken, en alles heel goed beleven.

 • Hoe verloopt een ballonvaart?

  ’s Middags ontvang je van de piloot een bericht over het weer. Bij goed weer wordt de afspraak bevestigd! Eens aangekomen op de startplaats begint jouw ballonavontuur. Jouw piloot geeft jullie eerst een leuke en rustige briefing op de startplaats, terwijl jullie bij de mand staan. 

  Daarna wordt de ballon gevuld, en dit maken jullie van dichtbij mee op een heel veilige manier. Eens de ballon startklaar is, nodigt jouw piloot jullie uit om aan boord te komen. Ben je niet zo goed te been, dan helpen onze teamleden daar heel graag bij. De ballon wordt verder opgewarmd, en jullie vertrekken voor de vaart van minimaal één tot anderhalf uur. Onderweg krijg je veel uitleg, en jouw piloot beantwoordt bijzonder graag al jouw vragen. Je krijgt nog een aparte briefing voor de landing, zodat ook dat deel veilig, rustig en zorgeloos verloopt. 

  Na de landing wordt de ballon ingepakt en op de trailer geladen, en is er tijd voor een gezellige en rustige drink met kleine versnaperingen. Onze busjes brengen jullie veilig en comfortabel terug naar de startplaats.

 • Is een ballonvaart gevaarlijk?

  Ballonvaren is veruit de veiligste luchtsport die er bestaat.  Elk jaar varen er vele honderdduizenden mensen mee in alle ballonnen over de hele wereld, en zo goed als nooit gaat er iets mis.  Verloopt er eens iets niet volgens plan, dan gaat het bijna uitsluitend over schade die een ballon oploopt bij het landen, bvb in een prikkeldraad van een weide.  De absolute voorwaarde voor een veilig verloop van jouw ballonvaart, is dat je kiest om mee te varen met een team dat nauwlettend het weer opvolgt, en op basis daarvan de juiste beslissing neemt over het al dan niet laten doorgaan van de vaart.  Is er twijfel, dan kiest jouw piloot beter voor een andere datum.  Bij www.ballonvaren.be wordt deze beslissing voor elke ballonvaart even weloverwogen genomen.

 • Is het koud tijdens een ballonvaart?

  In theorie wordt het kouder naarmate je hoger in de lucht gaat. De temperatuur daalt gemiddeld met 6,5 graden per 1000 meter hoogte. En toch is het in de mand van een luchtballon warmer als op de grond: je voelt immers geen wind, en de heteluchtballon straalt veel warmte uit in de mand.

 • Wat is de beste tijd voor een ballonvaart?

  De ideale periode loopt vanaf midden maart (start van de lente) tot midden oktober (halverwege de herfst). In de winter kan je wel af en toe ballonvaren, maar het aantal goede dagen is dan beperkt, en we willen geen schade aanbrengen in de natte velden van de landbouwer waar we bij het landen terechtkomen. 

  Onze passagiersvaarten plannen we om deze redenen enkel in de lente, de zomer en de herfst. Belangrijk om te weten is dat ballonnen enkel kunnen varen in de heel vroege ochtend, en in de laatste 2 uur voor zonsondergang. Overdag is er thermiek, en die is niet goed voor ballonnen. Voor de ochtendvaarten is de afspraak bij zonsopkomst op de startplaats, en voor de avondvaarten is de afspraak ongeveer 2,5 voor zonsondergang op de startplaats.

 • Wat voor kleding aan met ballonvaart?

  De kledij die je zou dragen om op die dag een boswandeling te gaan maken, is ook uitermate geschikt om te gaan ballonvaren. Platte zolen zijn belangrijk, en je doet ook best niet jouw mooiste schoenen aan; we landen immers ergens in een weide of akker. Op warme zomerdagen is een petje of hoedje ook comfortabel aan boord.

Bijna van jou